понеділок, 22 березня 2021 р.

11 клас ЗЗСО №5

 Доброго дня, діти!         23 березня 2020-2021 н р

Запишіть число і тему уроку: "Виробництва вторинного сектору, глобальні ланцюги доданої вартості у вир-ві чорних металів, алюмінію, міді, вир-ва транспортних засобів, електроніки."

ЗАВДАННЯ: 1 Опрацюйте параграф підручника 22,23 і текст-пояснення нище.                      2.Виконайте практичну роботу №8 (зошити для практичних робіт), для роботи використовуйте карти атласу, інтернет-джерела.

У глобальних ланцюгах доданої вартості можуть бути задіяні компанії (підприємства) кількох країн, розміщених на різних континентах.

Приклад глобального ланцюга доданої вартості за участі України: Гвінея видобуває лише боксити, Україна переробляє їх на оксид алюмінію, Росія виробляє з нього товарний алюміній, який переважно збувають машинобудуівним компаніям США. Весь ланцюг від видобування до збуту кінцевої продукції є глобальним, і відповідні підприємства входять до складу єдиної ТНК "Русал", яка контролює 40 відсотків світового первинного алюмінію.

Подібна ситуація і з виробництвом у мідній промисловості, де одна група країн спеціалізується на видобуванні сировини з вмістом міді (Чилі),  друга - на її первинній переробці (ДР Конго), а третя - на рафінуванні металевої міді (Німеччина). Значною мірою це зумовлено наявними можливостями залучення місцевих ресурсів і спеціально підготовлених трудових кадрів, а також державною політикою із залучення ТНК до створення необхідних виробничих потужностей.

Особливістю ринку чорних металів є тісний зв'язок між розміщенням виробничих потужностей з виплавки первинного чавуну й сталі і прокатом масових видів сталевої продукції. Головні потужності контролює ТНК "МіталСтіл", яка створила глобальні ланцюги доданої вартості. Наприклад, на її металургійний завод у м.Дюнкерк (Франція) залізну руду завозять із Бразилії, кам'яне вугілля - з Польщі та Південної Африки, а готовий прокат постачають на машинобудівні підприємства Франції та інших країн-членів ЄС. Лише найбільші світові виробники чавуну і сталі мають власні  ланцюги від сировини до випуску готової продукції.

Зосередження більшої частини сучасних підприємств металургії в Китаї привело до змін у міжнародній спеціалізації інших країн світу. Малі розвинені країни спеціалізуються на експорті та виробництві окремих видів прокату. Наприклад, Бельгія має міжнародну спеціалізацію на виробництві плоского прокату з легованої сталі (листову сталь). Так само країни, що розвиваються, які володіють власними великими покладами кам'яного вугілля, успішно розвивають власну чорну иеталургію, орієнтовану на експорт.

Наприклад, у Бразилії більшість нових сталеливарних заводів постачають за кордон товарні сляби (товста стальна заготовка прямокутної форми) за значно меншою ціною, ніж на світовому ринку. 

Більшість продукції на світовий ринок постачають великі спеціалізовані ТНК ("ЮнайтедСтіл" США). Ці компанії-лідери встановлюють світові ціни на відповідні види продукції. На вільному ринкуціни встановлюють на Лондонській біржі металів.

Д/З Виконати завдання уроку, практичну роботу не здаєте поки що.




Немає коментарів:

Дописати коментар